marți, 22 decembrie 2009

România după 20 de ani

Au trecut 20 de ani de la cădera comunismului în România. Revoluţia din decembrie 1989 a lăsat în urmă sute de morţi, care şi-au dat viaţa pentru schimbarea regimului şi o viaţă mai bună. Comunismul a căzut, dar putrerea a fost preluată de Ion Iliescu, un comunist notoriu, care a ţinut ţara în loc timp de 10 ani. Încercarea de a-l demite a fost înăbuşită rapid cu ajutorul minerilor, în 13-15 iunie 1990. În timp ce ungurii, cehii şi polonezii făceau reforme economice, noi ne luptam cu minerii şi făceam greve. Astfel, anii tranziţiei au fost foarte grei şi anevoioşi. După 45 de ani de beznă, ne-am trezit liberi, la lumină, dar dezorientaţi şi buimaci. Lumea nu ştia ce înseamnă capitalismul, economia de piaţă, habar n-aveau despre inflaţie, TVA sau privatizare. Toate acestea s-au invăţat în timp, dar schimbarea nu a fost uşoară. Trecerea de la economia centralizată la economia de piaţă a creat grave probleme sociale. Marii coloşi industriali au fost inchişi sau privatizaţi, lăsând în urma lor sute de mii de şomeri.

După anul 2000, a început o uşoară creştere economică, alimentată de consensul clasei politice privind aderarea la structurile euro-atlantice. Am primit fonduri europene, s-au făcut investiţii străine, însă marea lor majoritate s-au îndreptat spre comerţ, lăsând la o parte producţia, agricultura şi infrastructura. În 2004 am fost primiţi în NATO, iar în 2007 în Uniunea Europeană. Aderarea României la Uniunea Europeană a pus practic capăt perioadei de tranziţie, dar nu şi problemelor ţării. După 2008, care a fost cel mai bun an din ultimii 20, se părea că România merge pe un drum bun. Dar, criza economică mondială care a urmat, ne-a readus cu picioarele pe pământ. Au urmat scăderi drastice ale tuturor sectoarelor economice, micşorări salariale, falimente, concedieri, toate acestea ca efecte ale crizei.

După 20 de ani de capitalism, România mai are de rezolvat o criză. Este vorba de criza morală, prin care trece poporul român. Valorile etice şi morale s-au răsturnat. Dacă eşti bun şi corect, eşti fraier. Azi trebuie să fii şmecher, să cunoşti pe cine trebuie, sau să cotizezi unde trebuie, ca să te descurci. Pilele, cunoştinţele, relaţiile, cumetriile, nepotismele sunt la mare preţ. Corupţia este generalizată, fiind prezentă în toate nivelurile societăţii. Şpaga a devenit ceva firesc. Minciuna, hoţia, nepăsarea şi lenea sunt alte câteva tumori care ne fac rău şi care nu ne lasă să ne dezvoltăm. Dacă nu vom acţiona asupra lor, cât mai repede şi cu un tratament adecvat, nu vom avea nicio şansă.

2 comentarii: