În luna decembrie a anului trecut, considerată luna cadourilor şi în România, mi-am făcut şi eu un cadou. Mi-am cumpărat o carte, iar în primele zile ale noului an am citit-o.
Cartea "De ce este România altfel?", scrisă de profesorul Lucian Boia, este un eseu despre România şi despre români, despre faptul că suntem altfel şi mai ales de ce. Citind cartea scrisă de istoricul Boia, am aflat lucruri pe care le ştiam deja, şi despre care am scris şi eu pe acest blog. Românii sunt întârziaţi din punct de vedere istoric, complexaţi, lipsiţi de onoare, hoţi, corupţi,, apatici şi ignoranţi. Am aflat în plus de ce suntem diferiţi de occidentali, prin argumente cu caracter istoric, pigmentate adesea cu umor. Autorul ne pune în faţă o oglindă care reflectă realitatea aşa cum e ea, în care vedem cât de urâţi suntem, câte riduri avem. Prezentul este opera trecutului.
Din păcate prezentul României şi al românilor este unul hidos şi nici viitorul nu se anunţă prea frumos. Iată ce spune profesorul Lucian Boia în postfaţa cărţii sale:
România de astăzi. O ţară care se încăpăţânează să fie altfel.
Ţările şi naţiunile sunt diferite. Asemănătoare şi diferite. România intră şi ea, fireşte, în acest joc al asemănărilor şi deosebirilor. Nu cumva este totuşi şi mai diferită? Cu alte cuvinte, nu se situează oare mai "excentric", sub tot felul de aspecte, în raport cu ceea ce ar fi o medie sau o relativă normalitate europeană?
Modul extravagant în care s-a derulat psihodrama politică din vara anului 2012 a lăsat impresia că ţara e defectă. Desigur, cei care privesc din afară sunt mai impresionaţi decât românii, obişnuiţi cât de cât cu ei înşişi, dar până şi printre români exasperarea creşte. Ceva nu merge în România, şi nu doar sus, în clasa politică, şi nu doar de ieri, de alaltăieri. Să fie un blestem?
Nu, e doar o istorie. Dar poate că înseamnă acelaşi lucru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu