sâmbătă, 25 decembrie 2010

Feciorii

În Tohanu Nou există o tradiţie de ani de zile. Această tradiţie s-a păstrat până în zilele noastre, doar că acum e mai mult o afacere. Adică un prilej de a face nişte bani.

În fiecare an pe 25 decembrie, ziua în care credincioşii creştini sărbătoresc Crăciunul, o ceată de tineri, care îşi spun "feciori", se plimbă prin Tohanu Nou, fac nişte zgomot şi aşteaptă să primească bani pentru asta! O să fiu un pic mai explicit. În data de 6 decembrie are loc alegerea vătafului, adică a conducătorului cetei, şi cel care rămâne cu banii. Acesta are timp până la Crăciun să coopteze în echipa sa un număr valabil de feciori, cu care să facă anumite repetiţii, să facă rost de ţoale populare şi să arvunească nişte muzicanţi pentru marele bal, care va avea loc pe 26 şi pe 27 decembrie. După acelaşi principiu, se organizează şi o ceată mai mică, formată din minori, care se numeşte "feciorii mici". Aceştia reprezintă garanţia că tradiţia veche de zeci de ani va merge mai departe.

În dimineaţa Crăciunului cele două cete de feciori merg la biserică, unde interpretează un miniconcert format din două colinde de fiecare ceată, din totalul de cinci colinde pe care le au în repertoriu. După ce primesc binecuvântare preotului, feciorii pornesc pe străzile satului pentru a face câte cinci minute de zgomot în fiecare curte şi pentru a primi câţiva bani în geanta vătafului. Băieţii pornesc dintr-un capăt al Tohanului Nou şi bat din poartă în poartă, cu speranţa că vor fi primiţi de cât mai mulţi consăteni. Responsabil cu acest lucru este armaşul. Pentru fiecare stradă principală este desemnat câte un armaş. Nu ştiu cine e armaş la mine pe stradă, dar sunt convins că acesta se va lovi cu capul de poarta mea încuiată, la fel ca în ultimii zece ani(tradiția e tradiție). Decât să-i ascult pe feciorii din Tohanu Nou, mai bine ascult nişte feciori din Oslo sau din Espoo, adică Dimmu Borgir sau Children of Bodom. Pe lângă bani, feciorii mai primesc şi băutură, fiecare gospodar dorind să contribuie la starea lor de ebrietate. La sfârşitul zilei feciorii ajung la ultimele case, beţi, obosiţi, răguşiţi şi cel mai probabil, mai puţini ca la început. De multe ori s-a întâmplat ca unii să fie răpuşi de alcool. Zgomotul produs este din ce în ce mai distorsionat, greu perceptibil, chiar deranjant. Cu toate astea, oamenii le dau banii planificaţi, chiar dacă nu le-a plăcut ceea ce au ascultat, pentru a nu se face de căcat.

A doua zi, feciorii ies în centrul satului pentru o sârbă tradiţională, după care poate să înceapă mult aşteptatul bal al feciorilor. Evenimentul sfârşitului de an este aşteptat cu deosebit interes de toată suflarea satului, de la tineretul bovin, până la bătrânii de modă veche şi familiştii nostalgici. Timp de două zile are loc la Căminul Cultural o combinaţie formată din transpiraţie şi manele, udată din belşug cu alcool şi asezonată cu sârbe şi brâuri, la cerere. Plus bătaie. La mulţi ani!

2 comentarii:

  1. Acuma stii cum e: orice prilej pentru a produce bani oricand si oricum, chiar daca-l invoci pe D.-zeu...Profitandu-se de naivitatea celor cativa sau ceva si prosti, banu' sa iasa!...

    RăspundețiȘtergere
  2. Dom'le, banii sunt, alcoolul este!)...lipsesc puicutzele pentru un orgy nereusit!)))))...

    RăspundețiȘtergere